2024-08-31
Wat is een tracheostomie?
Een tracheotomie is een ingreep waarbij een zorgverlener een buis in de luchtpijp van een patiënt kan plaatsen om hem bij de ademhaling te helpen.
Soms kunnen patiënten een verminderde luchtstroom in hun longen ervaren, die kan worden veroorzaakt door een verwonding of een verstopping in de luchtpijp.Deze aandoening kan ook te wijten zijn aan een ziekte die de longfunctie of de zuurstof in het bloed beïnvloedt.Wat de oorzaak ook is, een tracheotomie kan patiënten helpen ademen.
Bij een tracheotomie wordt een opening in de luchtpijp in de voorkant van de nek gesneden en wordt een buis in de opening geplaatst, waardoor een tijdelijke of permanente luchtweg ontstaat.
Sommige mensen kunnen zelf met de buis ademen, maar in andere gevallen moeten artsen de buis aan een ventilator of ademhalingsmachine koppelen.
Gebruik
Artsen kunnen een tracheotomie aanbevelen voor mensen die zelfstandig niet goed kunnen ademen.
Deze procedure kan soms nodig zijn bij mensen met de volgende aandoeningen die de zuurstoftoevoer naar de longen kunnen beïnvloeden:
Schade aan de luchtpijp als gevolg van een verstopping, letsel of bestraling
Artsen kunnen eerst proberen de ademhaling te ondersteunen door een buis die een endotracheale buis wordt genoemd, door de mond in de luchtpijp te plaatsen.
Voor langdurige machine-geassisteerde ademhaling kan een tracheotomie noodzakelijk zijn.
Verordening (EG) nr.
Artsen doen meestal een tracheotomie in een noodsituatie waarin een persoon niet kan ademen.Vervolgens wordt een buis in de opening geplaatst en met hechtingen of chirurgisch tape bevestigd.
De procedure duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.
Herstel
Sommige mensen kunnen na de operatie zelfstandig ademen, maar anderen hebben mogelijk ventilatorhulp nodig op de intensive care.
Binnen een week na een tracheostomie zal uw luchtpijp genezen en zult u misschien bloeden en schorsingen rond de opening in uw nek merken.
Na een week zal uw arts de tracheostomiebuis vervangen door een nieuwe. U of uw verzorger krijgt instructies over hoe u de buis thuis kunt verwijderen, reinigen en vervangen.Regelmatig schoonmaken voorkomt dat slijm en afval zich ophopen die blokkades kunnen veroorzaken.
In sommige gevallen heeft een persoon die een tracheostomie heeft ondergaan misschien geen tracheostomiebuis meer nodig.
Zodra de tracheostomiebuis definitief is verwijderd, zal de operatieplaats uiteindelijk vanzelf dichtgaan.
Contacteer op elk ogenblik ons